Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
Sevgili Öğrenciler,
İnsanı diğer canlılardan ayıran özelliği düşünebilme yetisine sahip olmasıdır. İnsan, hayatı boyunca düşünen, muhakeme yapabilen, sorumlulukları olan, karar verebilen bir organizmadır.
Sizlerin bu dönemde alabileceğiniz sorumlulukların birisi de okulunuza ve derslerinize karşı olan sorumluluğunuzdur.
Elbette başarının yolu çalışmaktan geçmektedir. Fakat neye nasıl çalışacağını bilmeden plansız, rastgele çalışmak hem başarınızı arttırmayacak, hem zaman kaybına yol açacak hem de çalıştığınızı düşündüğünüz için 'çalışıyorum fakat yapamıyorum' şeklinde serzenişlerle özgüven kaybına yol açacaktır.
Derslerinize, planlı ve bazı noktalara dikkat ederek çalıştığınızda hem zamandan tasarruf edecek hem de öğrenmeyi ezberci değil de kalıcı hale getireceksiniz.
Unutmayın ''Başarı, sadece sözlüklerde çalışmaktan önce gelir.''
Verimli Ders Çalışmanın Püf Noktaları
• Dersi Derste Öğrenme
Yapılan araştırmalar sonucunda öğrenmenin büyük bir bölümünün ders esnasında gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Ders esnasında dersi dikkatle dinlemek, gerektiğinde notlar almak, anlayamadığınız yeri öğretmenlerinize sormak, konuyla ilgili günlük yaşantınızla bağlantılar kurmak kısaca öğretme-öğrenme sürecinde pasif değil aktif rol oynamak öğrenme seviyenizin maksimum düzeye çıkmasına yardımcı olacaktır.
• Tekrar Yapma
Öğrenilen bilgiyi zihnimizde canlı tutmanız, bilgiye ihtiyacınız olduğunda kolayca hatırlayabilmeniz için tekrar yapmanız gerekmektedir. Tekrar sizin günlük ödeviniz gibidir. Her gün okulda işlediğiniz dersleri eve gittiğinizde 15-20' tekrar etmeniz hem bilginizi kalıcı hale getirir hem de yazılılarınıza hazırlanırken size kolaylık sağlar.
• Materyal Zenginliği
Dersi dinleme ve çalışma esnasında ne kadar çok materyal kullanırsanızbilgilerinizi o kadar kalıcı hale getirirsiniz. Test kitapları, yaprak testler sizin teorik bilgilerinizi pratik hale getirir. Ders çalışırken de sözlük, atlas..vb. materyallerden yararlanmanız öğrenmenizi kalıcı kılacaktır.
• Verimli Ders Çalışma Planı Hazırlama
Hayatın her alanında olduğu gibi ders çalışırken planlı, programlı olmak bir gerekliliktir. Plansız rastgele yapılan çalışmalar hem size zaman kaybettirir 'hem de çalıştığım halde yapamıyorum' düşüncesiyle sizi karamsarlığa iter.
Her plan kendine özgüdür. Her öğrenci kendi planını kendi yaşam şartları, kendi bilgi düzeyine göre yapmalıdır.
Plan hazırlarken sayısal ve sözel dersleri aynı günün programına koymamak, zorlandığınız dersleri tek bir güne yerleştirmek, konu eksiğiniz varsa temelden çalışmaya başlamak püf noktalarınızdır.
9,10 ve 11. Sınıflarda konu eksiğinizi kapatmak, 12. Sınıfta YKS sınavına hazırlanırken işlerinizi kolaylaştırmak için son derece önemlidir. Sadece son sınıftaki çabanız değil, bir maraton gibi uzun ve planlı bir çalışma sizi başarıya götürecektir.
Plan hazırlama konusunda detaylı bilgiyi almak isteyenler Rehberlik Servisi'ne danışabilirler.
• Plana sadık Kalma
Tüm bu hazırlıklardan sonra hazırladığınız plana sadık kalmalı, en önemlisi de çalışırken kendinizi kandırmamalısınız. Arkadaşlarınıza hayır diyebilmeyi öğrenmeli ve amaçlarınızı kendinize hatırlatmalısınız.